Rønnede Mølle

Næppe mange af lokalområdets beboere er i dag bekendt med, at der i ca. 70 år i 1800-tallet har eksisteret en anseelig mølle og møllegård i landsbyen Rønnede i Sydsjælland.

Der var tale om en såkaldt Hollandsk Vejrmølle, og historisk havde Rønnede Mølle en sammenhæng med en meget ældre mølle i Kongsted Borup - Piile Mølle - der brændte i 1804. Møllen blev genopbygget omkring 1806 på en ny placering, nemlig i den østlige del af Rønnede, og nu under navnet 'Rudolph Mølle'.

I 1837 gjorde en ny brand det af med Rudolph Mølle, hvorefter endnu en ny mølle - nu 'Rønnede Mølle' - blev bygget vest for landsbyen (tæt ved den nuværende gård 'Christianshøj').

I 1849 blev bygget en ny møllegård ved møllen i Rønnede, og samtidig blev den gamle møllegård i Borup (Borupgaard) nedtaget.

Hollandsk Vejrmoelle
Hollandsk Vejrmølle
(Eksempel)

Rønnede Mølles historie sluttede i 1875, da en ny brand lagde møllen, møllegården og det halve af landsbyen Rønnede i ruiner.

Møllen/møllerne var ejet af Gisselfeld Kloster, men blev drevet af skiftende forpagtere.

Efter branden i 1875 blev møllen ikke genopført, men på stedet, hvor møllegården lå, blev bygget en ny avlsgård - det nuværende 'Christianshøj'.

Mere detaljerede oplysninger om møllens historie kan læses her

Optegnelser om Rønnede Mølle (21 sider i PDF-format)

Optegnelserne er baseret på de kilder, der er tilgængelige i dag. Flere oplysninger vil sandsynligvis kunne tilføjes, når/hvis godsarkiverne fra Gisselfeld på et tidspunkt bliver offentligt tilgængelige.


Herunder kan læses 2 dokumenter med relationer til Rønnede Mølle:

'Justitsraad Smidths Livserindringer af 1886' (10 sider i PDF-format)

'Ferieminder 1865-1875 Holløse Mølle' af Philip Smidth (18 sider i PDF-format)

De 2 erindringsfortællinger er transskriberet fra håndskrevne dokumenter, der findes dels på Nationalmuseet og dels på Næstvedarkiverne.

Justitsraad Smidth - Jens Frederik Julius Beck Smidth, 1815-1890 - var sekretær for Greve Frederik Christian Danneskjold-Samsø på Gisselfeld i ca. 10 år indtil han i 1849 blev forpagter af Rønnede Mølle. Han blev i 1850 gift med den 15 år yngre Anna H. Høyer, der var datter af Gæstgiver Niels Høyer, Rønnede Kro, og søster til Rudolph Høyer, der i 1855 købte Holløse Mølle.
Den første del af 'Justitsraad Smidths Livserindringer' er skrevet af ham selv i 1886, og genskrevet af sønnen Philip Smidth i 1929. Ved denne lejlighed har Philip Smidth tilføjet et afsnit med små hændelser, som faderen har fortalt til sine børn.
Jens Frederik Julius Beck Smidth
   
 Philip Smidth - senere anerkendt arkitekt i København - var søn af Justitsraad Smidth og født i Rønnede Mølle i 1855. Som barn og ung tilbragte Philip Smidth ofte fritid og ferier hos 'Onkel Rudolph' på Holløse Mølle. Hans fortælling med 'Ferieminder 1865-1875' er skrevet i 1931, angiveligt som en slags fødselsdagshilsen til den 4 år ældre fætter, Olaf Høyer, på dennes 80 års fødselsdag. Henrik Philip Smidsth

Efterlysning: Jeg mangler billeder af de gamle møller.

Meddelelse om fundne fejl - og meget gerne nye oplysninger - bedes sendt til vagnmc@gmail.com  -  På forhånd tak

 

gixmo.dk
Denne side er redigeret d.  25. juni 2021